Черешня: користь, можлива шкода для організму та найкращі рецепти для приготування і зберігання
У червні всі наші незначні гастрономічні інтереси стихають і на перший план виходить черешня. Крупна і дрібна, м’ясиста і не дуже, різнобарвна – від білої до темно-бордового. Запашна, солодка, не схожа ні на яку іншу ягоду.
Краще всього є черешню просто так, що ми все робимо із задоволенням. Але можна продовжити радість, заготовивши черешню на зиму. А можна впровадити її в інші страви, чого ми теж навчилися, і прямо зараз поділимося з вами простими і чудовими рецептами.
А ще ми вирішили розповісти про потенційну користь і шкоду черешні, про те, як її вибирати і зберігати і заодно нагадати, скільки ягід в день можна з’їдати, – за медичні подробиці дякую нашому другу, дієтолога Ірині Громовий.
Як вибирати черешню
В ідеалі – спробувати. Справа в тому, що за кольором орієнтуватися марно. Черешня може бути будь-яких кольорів – від білого, через жовтий і рожевий, до яскраво-червоного відтінку, і слідом майже йдучи в чорноту. Більш того, колір може збивати з пантелику, і даремно: біла і жовта черешня, хоч і виглядає не такою стиглої, як темна, все ж буває дуже солодкою. Що стосується міцності ягід, то добре б черешню перед покупкою помацати. Якщо на ягоді залишається ямка від пальця, то ягоді цієї залишилося жити кілька годин, а може бути, внутрішність її і смак вже зіпсовані гнилизною. Черешня має бути щільне, але не тверда, глянсовий, без ямок і дірок і вже тим більше без цвілі. Не варто купувати миту черешню, як би вам її не нахвалювали: така ягода пролежить менше бажаного. І не варто купувати мокру черешню: швидше за все, вона також швидко втратить свіжість.
Як зберігати черешню
В сухому вигляді в холодильнику подалі від сторонніх запахів. Якщо з черешнею по сусідству буде лежати копчена скумбрія, то її інтенсивний запах передасться і ягодам.
Користь черешні
«Черешня – одна з найбільш смачних і корисних ранніх ягід. В її складі багато необхідних нашому організму вітамінів і мікроелементів. Наприклад, бета-каротину (провітаміну А) в ній майже в 20 разів більше, ніж в полуниці. Це потужний антиоксидант, що володіє імунностимулюючі і протизапальну дію, знижує ризик розвитку катаракти. Поєднання високого вмісту вітамінів групи В, а також калію і магнію благотворно впливає на нервову систему, серцеві м’язи і допомагає протистояти стресам. Калій в черешні (особливо червоних сортів) допомагає м’яко знизити артеріальний тиск за рахунок свого сечогінного ефекту. Також калій виводить зайву міжклітинну рідину, тим самим знижує набряклість і тиск. В черешнях також багато заліза і фосфору, тому його добре вживати при анемії і захворюваннях печінки і нирок. Кумарин в черешні знижує згортання крові і тим самим профілактує тромбоутворення, що є актуальним в посткоподібний період. У ній дуже багато клітковини, тому її також рекомендують при запорах і атонії кишечника.
Шкода черешні
«Проте великий вміст клітковини може викликати загострення деяких захворювань. Не рекомендується зловживати черешнею людям з синдромом роздратованого кишечника, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення.
У деяких людей черешня може викликати індивідуальну алергічну реакцію, особливо червоні ягоди. Їм краще вживати білі і жовті сорти черешні: вони гіпоалергенні. Крім того, в жовтих і білих сортах менше цукру, тому їх також можна рекомендувати тим, хто стежить за своєю фігурою, і хворим на цукровий діабет.
Завдяки гипоаллергенності черешню білу дозволено вживати навіть в ранньому лактаційний період, але тільки в припущенном вигляді: на 3-5 хвилин опустіть ягоди в киплячу воду. Клітковина стане м’якою і не дасть бродіння і здуття кишечнику».
Скільки черешні можна з’їдати за день
«Надлишок клітковини і вуглеводів – основна причина, з яким рекомендується обмежити щоденне споживання черешні до 300-400 грам в день, залежно від сорту. З цих же причин вживати цю ягоду краще в ранковий і денний час».
Як їсти черешню
Якщо набридло їсти просто так, черешню можна яким-небудь чином перетворити. Тільки пам’ятайте: у неї немає такого інтенсивного ароматного соку, як у вишні. Ми вирішили згадати три неочевидних рецепту з черешнею, які вже були випробувані нами на кухні і здаються нам ідеальними для спекотного літа. Це гаспачо з черешні, брускетта дольче і смажений сир, який подають з чатні з черешні.
Інгредієнти
- Черешня – 150 г
- Вершкове масло – 20 г
- Оливкова олія – 70 мл
- Цибулю-шалот – 1 головка
- Мед – 2 столові ложки
- Білий винний оцет – 1 чайна ложка
- Кориця – щіпка
- Кумін (зіра) – щіпка
- Імбир – 5 г
- Солоні фісташки – 50 г
- Адигейський сир – 200 г
- Листя базиліка – за смаком
- Гвоздика – 2 штуки
Як готувати
- У сотейнику розігріти вершкове і оливкове масло, обсмажити подрібнену цибулю до прозорості, додати мед, перемішати, додати 100 грам черешні, позбавленою від кісточок, і 20 мл води, перешкодити протягом хвилини.
- Додати оцет, корицю, гвоздику, зіру і тертий імбир, перемішати і зняти з вогню.
- Фісташки підігріти с30 млоливкового масла ипробить блендером досостояния пухкої пасти.
- Насковороде розігріти оливкову олію иобжарить товсті скибочки сиру протягом пари хвилин скаждой боку. Залишити трохи для подачі свіжого сиру.
- Сир викласти натарелку, полити чатні изчерешни, зверху укласти пробиті фісташки, викласти трохи свіжої черешні, прикрасити рваним базиліком і посипати маленькими скибочками свіжого смаженого сиру.
Гаспачо из черешни
Інгредієнти
- Оливкова олія – 120 мл
- Білий хліб для тостів – 2 шматка
- Часник – 3 зубчики
- Червоний солодкий перець – 1 штука
- Жовтий солодкий перець – 1 штука
- Огірки – 1 штука
- Черешня – 450 г
- Томатний сік – 85 мл
- Червоний винний оцет – 45 мл
- Сіль – за смаком
- Мелений чорний перець – за смаком
- Чебрець – 1 стебло
- Табаско – за смаком
- Листя базиліка – 4 штуки
Як готувати
- Скибочка хліба скропити оливковою олією і швидко обсмажити на сковороді з двох сторін, потім з одного боку натерти зубчиком часнику. Нарізати невеликими кубиками і перекласти у велику миску.
- Додати другий подрібнений зубчик часнику, нарізаний дрібними кубиками болгарський перець иогурец, очищений від шкірки, позбавлений отсемян итоже нарізаний невеликими кубиками. Потім черешню без кісточок (12 ягід потрібно зберегти изатем подрібнити). Влити томатний сік, оцет ичетверть склянки оливкової олії. Посолити, поперчити иоставить при кімнатній температурі надва години.
- Зрізати з другого хлібного скибочки скоринку, нарізати кубиками і перемішати з рештою оливковою олією.
- Обсмажити, помішуючи, насковороде слисточками чебрецю иоставшимся часником. Перекласти отримані крутони набумажное рушник, ачеснок викинути. Посолити.
- Збити суміш изовощей иягод впюре вблендере, процідити через сито, посолити, поперчити идобавить табаско за смаком. Розлити поглубоким мисках, кожну порцію посипати крутонами, подрібненої черешнею иукрасить базиліком.
Брускетта дольче
Інгредієнти
- Черешня – 220 г
- Вершкове масло – 50 г
- Коричневий цукор – 30 г
- Сіль – щіпка
- Бальзамічний оцет – 10 мл
- Кекс – 16 шматків
- Нутелла – 3 столові ложки
- Оливкова олія – за смаком
- Фундук смажений – 30 г
Як готувати
- Черешню звільнити від кісточок і розрізати на четвертинки. У сотейнику розтопити вершкове масло і згасити на ньому ягоди хвилину, посипати цукром, перемішати і зняти з вогню. Влити оцет, додати сіль і перелити в миску. Остудити.
- Скибочки класичного кексу без начинки скропити оливковою олією і підсмажити на грилі. Потім змастити половиною чайної ложки нутелла, зверху викласти приблизно за півтори чайні ложки черешневий суміші і посипати подрібненим фундуком.
Як готувати черешню на зиму
З-за особливої текстури черешні їй, на наш погляд, дуже йде консервування. Редакція давно освоїла нехитрий рецепт, завдяки якому у нас взимку на столі, поруч з келихом вина, варто розетка з соковитою запашної ягодою. Робиться все максимально просто.
Консервована черешня
Інгредієнти
- Цукор – 400 г
- Вода – 2 склянки
- Біле вино – 1 склянка
- Черешня – 2 кг
- Лимонна цедра – 1 столова ложка
- Патока – 160 г
- Чорний перець горошком – 2 чайні ложки
- Запашний перець горошком – 8 штук
Як готувати
- Змішати цукор з 2 склянками води і довести до кипіння. Варити до загустіння 5 хвилин. Зменшити вогонь до середнього. Влити вино, покласти запашний перець, чорний перець, патоку і цедру. Варити 20 хвилин.
- Додати ягоди, вимкнути вогонь і остудити. Перекласти черешню з сиропом в герметичну ємність і залишити в холодильнику на тиждень.
Як відпирати плями від черешні
Народна мудрість радить кілька способів. Ми зосередилися на трьох. По-перше, можна спробувати поєднати в рівних пропорціях столовий оцет зі свіжовичавленим лимонним соком, а потім за допомогою губки або ватного тампона спробувати втерти розчин у пляма. По-друге, з плямами черешні, навіть із застарілими, справляється господарське мило. Намильте одяг і через 15 хвилин пролийте пляма окропом. І по-третє, лимонний сік. Обробіть їм пляму і нехай одяг полежить так півгодини-годину. Якщо лимонного соку немає, але є лимонна кислота, то вчините наступним чином: чайну ложку кислоти розчиніть в половині склянки з теплою водою.
Черешня – це одна з найулюбленіших ягід червня, що привертає увагу своїм різнобарв’ям та смаком. Вона є чудовою не тільки у свіжому вигляді, але й може стати основою для багатьох страв і заготовок на зиму. Черешня доступна у різних кольорах – від білої до темно-бордової, і кожен сорт має свої унікальні смакові характеристики. Щоб обрати якісну черешню, потрібно орієнтуватися не тільки на колір, але й на текстуру: ягода має бути щільною, глянсовою і без видимих пошкоджень. Зберігати черешню краще в холодильнику, подалі від продуктів з інтенсивними запахами. Черешня є джерелом багатьох корисних речовин. Вона містить бета-каротин, вітаміни групи В, калій, магній, залізо і фосфор, що робить її незамінною в раціоні для підтримки здоров’я нервової системи, серця, а також для зниження артеріального тиску. Завдяки високому вмісту клітковини, черешня сприяє нормалізації травлення і може бути корисною при запорах. Однак, варто пам’ятати, що надмірне вживання черешні може спричинити загострення певних захворювань шлунково-кишкового тракту, тому варто дотримуватись рекомендованої дози – не більше 300-400 грамів на день.
Черешню можна використовувати не тільки у свіжому вигляді, але й готувати з неї різноманітні страви. Наприклад, гаспачо з черешні, брускетта дольче та смажений сир з чатні з черешні – це лише деякі з рецептів, які можна спробувати. Для збереження черешні на зиму можна скористатися простим рецептом консервування, що дозволить насолоджуватись смаком ягоди навіть у холодний сезон. Черешню також можна використовувати як інгредієнт для різних десертів і салатів, додаючи стравам свіжий, фруктовий акцент. Окрім кулінарних переваг, черешня має ще одну важливу особливість – її плями можуть бути досить складними для виведення. Однак, народна мудрість пропонує кілька ефективних способів боротьби з ними. Зокрема, можна використовувати поєднання оцту і лимонного соку, господарське мило або лимонну кислоту для обробки забрудненої тканини. Дотримуючись цих порад, можна легко впоратися з плямами від черешні та насолоджуватись її смаком без зайвих турбот.